“Mensen brengen een stad tot bloei, niet stenen.” Het is het motto van Simon Duindam (55) uit Maastricht. Macro-econoom, maar ook conceptontwikkelaar, onderwijsarchitect en onderzoeker. Een duizendpoot die veranderingen in onze samenleving duidt en in perspectief plaatst. Zoals de opkomst en het succes van creatieve broedplaatsen in ons land. ‘Cwartier bewijst: hoe diverser, hoe beter.’
Dat zes jaar na de start ruim 95 kantoorruimtes aan de Beekstraat zijn gevuld en er zelfs ondernemers op de wachtlijst staan, verbaast Simon allerminst. Cwartier is booming en helemaal van deze tijd.
In opdracht van diverse rekenkamers in Parkstad Limburg onderzocht Simon Duindam enkele jaren geleden hoe je als gemeente het ondernemersklimaat kunt versterken. Zijn conclusie: “Het aantal bedrijven is niet van belang, met diversiteit maak je het verschil. Horeca, detailhandel, commerciële dienstverlening, welzijn en maatschappelijke zorg: hoe diverser het aanbod, hoe sterker de economische groei. En al helemaal als je die verschillende functies bij elkaar brengt.”
Laat dat nou nét de kracht van Cwartier zijn. Ondernemers in de meest uiteenlopende disciplines werken in het oude stadhuis onder een dak. En ze vinden elkaar. “Het voordeel van die verscheidenheid is dat je in no time heel veel verschillende mensen leert kennen waar jij in je eigen werk profijt van kunt hebben. Ondernemers die iets kunnen wat jij zelf niet kunt. Doordat je bij elkaar in één gebouw zit, kun je kennis en vaardigheden en producten en diensten snel en makkelijk met elkaar verbinden en ontstaan de mooiste en meest waardevolle combinaties.”
Ondernemen met vertrouwen
De geboren Leidenaar spreekt uit ervaring. Tussen 2012 en 2019 werkte hij als onderwijsarchitect vanuit C-Mill, de creatieve broedplaats in Heerlen. “Van coaching tot marketing en van arbeidsintegratie tot armoedebeleid: alle kennis die ik voor een groot project nodig had, was er binnen handbereik. Het mooie aan samenwerken onder een dak is dat je niet bang hoeft te zijn dat iemand je een loer draait. Je zit in hetzelfde gebouw, komt elkaar vrijwel dagelijks tegen. Dat betekent dat je op basis van vertrouwen, zonder ingewikkelde contracten, samen iets kunt opbouwen. Hoe mooi en waardevol is dat!”
Werken in een broedplaats als Cwartier biedt daarnaast ook praktische en financiële voordelen. Huurders worden, zoals in een hotel, ontzorgd en delen de kosten van dienstverlening. Denk aan de receptiefunctie (inclusief eigen postvak), het gebruik van koffie en thee, de schoonmaak, wifi en het gebruik van sanitaire voorzieningen. Verder zijn er volop activiteiten en initiatieven om Cwartiermakers met elkaar te verbinden. Doordat ondernemers niet vastzitten aan een huurcontract, maar op elk gewenst moment hun abonnement kunnen opzeggen, blijft de doorstroom binnen het gebouw bovendien op gang.
Verscheidenheid als kracht
In het hele land zijn ze in opkomst: plekken waar het bruist van de creatieve energie en de ondernemers-
lust. Amsterdam heeft de Westergasfabriek, Eindhoven Strijp-S en in Heerlen is C-Mill de creatieve hotspot. Cwartier in Weert is weliswaar wat kleiner, maar mag volgens Simon Duindam gerust in datzelfde rijtje worden geschaard. “Broedplaatsen als deze zijn van grote economische waarde voor een stad. Onderzoek leert dat steden het snelst groeien wanneer je verschillende ondernemers bij elkaar zet die samen invulling geven aan de vragen vanuit de samenleving. Ik vergelijk broedplaatsen wel eens met biologische cellen. Hoe diverser ze zijn, hoe krachtiger en duurzamer. Dat betekent dus ook dat je niet alleen zzp’ers nodig hebt. Om de economische slagkracht te vergroten, is een bepaalde robuustheid gevraagd. Daarvoor hoef je in omvang niet groot te zijn. Met twee tot vijf werknemers kun je al enorm veel bereiken, vooral ook omdat je uit de netwerkschil eromheen de rest van het team zelf kunt samenstellen.”
Broeden en bloeien
Als het om kansen voor deze stadsregio gaat, maakt de macro-econoom van zijn hart geen moordkuil. “Economisch gezien is Weert een buitenwijk van Eindhoven. Een gebied met een eigen cultuur en identiteit, dat onderdeel is van een groter ecosysteem. Dat is voor mensen in Weert misschien niet leuk om te horen, maar het is wel een feit. Binnen een kwartier rijden, ben je op de high tech campus. Voor heel veel dingen die je in die brede Brainportregio wil organiseren, is Weert – Eindhoven-Zuid – een belangrijk knooppunt. Die satellietfunctie biedt grote kansen, ook voor de ondernemers in Cwartier.”
Het moge duidelijk zijn: een creatieve broedplaats is wezenlijk iets anders dan een bedrijfsverzamelgebouw. Simon: “Als je vanuit een enge benadering naar Cwartier kijkt, zie je alleen stenen. Dan zie je niet de nieuwe dynamiek die het oude stadhuis in Weert heeft gekregen. Zolang het hier blijft broeden en bloeien en zolang er ruimte blijft voor vers bloed, heeft Cwartier de toekomst. Daar ben ik van overtuigd.”