Zeker in deze stressvolle tijden vinden steeds meer mensen met psychische problemen hun weg in het alternatieve circuit. Vaak als laatste redmiddel nadat reguliere behandelingen niet de gewenste verlichting brachten. Cwartiermakers Jeroen van Stiphout (47) en Myrthe Pellemans (25) zetten hypnose in bij de behandeling van onder meer angstklachten en ernstige trauma’s. “Dat is niet eng of zweverig, maar juist heel laagdrempelig en effectief”, stellen de twee hypnotherapeuten die in het oude stadhuis beiden hun eigen praktijk runnen.
Hypnose is geen hocus pocus, zoals je misschien wel eens in een tv-show hebt gezien. Sterker nog: in het dagelijks leven zijn we, zonder dat we het beseffen, regelmatig onder hypnose. Je herkent het wel. Je rijdt op de snelweg, vergeet de tijd en voordat je er erg in hebt ben je op je bestemming. “Hypnose is niet meer of minder dan een verminderd bewustzijn. Veel mensen zijn bang dat een hypnotherapeut hen dingen opdraagt waar zij later geen weet meer van hebben. Die angst is nergens voor nodig. Als je onder hypnose bent, behoud je volledig de controle. Je vergeet weliswaar wat er om je heen gebeurt, maar kunt alles horen en gewoon praten, eten, kuchen of niesen”, zo rekenen Myrthe en Jeroen af met het grootste misverstand over hun vakgebied.
Vertrouwen
Met behulp van hypnose helpen zij mensen om de confrontatie met zichzelf aan te gaan en hun gedrag beter te begrijpen. Mensen kunnen op deze manier zelf hun brein weer in de juiste richting sturen, zo is de gedachte. Jeroen: “Dat begint met het vertrouwen in mij als hulpverlener. Als het vertrouwen er is, kunnen we samen de puzzel rondom iemands angst, depressie, burn-out of (jeugd)trauma oplossen. Of de strijd om te stoppen met roken of gewicht kwijt te raken. Mensen van jong tot oud komen met de meest uiteenlopende hulpvragen naar mijn praktijk. In de kern draait het steeds om dezelfde vraag: wat houdt jou tegen om te zijn wie je wil zijn?”
De kracht van hypnose
De eigenaar van Hypnosepraktijk Weert liep zelf jarenlang op zijn tenen en droeg daardoor naar eigen zeggen een masker. Jeroen was altijd aan het werk, sliep slecht en zorgde niet goed voor zichzelf. “Ik was altijd bezig om aan andermans verwachtingen te voldoen. Zowel zakelijk als priv. probeerde ik alle ballen hoog te houden. Totdat ik door mijn hoeven zakte. Ik trok het niet meer. Toen ging ik nadenken. Wie ben ik nou eigenlijk? Waar word .k gelukkig van? Mijn toenmalige schoonzus, die psycholoog is, wees me op de opleiding hypnotherapie. Mijn eerste gedachte: ‘ja doei, ik ben toch geen Rasti Rostelli. Ook .k had geen idee wat het was en werd verblind door vooroordelen. Achteraf ben ik heel blij dat ik heb doorgezet. Laatst kreeg ik een appje van een cliënt. ‘Bedankt dat je mijn leven veranderd hebt’. Mensen helpen is het mooiste wat er is.”
Myrthe knikt instemmend. Als geen ander kent zij de kracht van hypnose. De Nederweertse worstelde jarenlang met ernstige trauma’s uit haar jeugd, zo erg zelfs dat ze niet meer wilde leven. “Twee jaar geleden, tijdens een sessie, ging bij mij de knop om. Ik wenste mijn trauma niet langer stil te houden, wilde naar buiten met mijn verhaal. Inmiddels ben ik dankbaar dat ik mijn ervaringen mag gebruiken om andere slachtoffers van seksueel geweld te helpen. En om het taboe rond dit beladen onderwerp te doorbreken. Het is een lange weg naar het geluk, daarom word ik blij van elk stapje voorwaarts dat mijn cliënten maken.”
Buiten de lijntjes kleuren
Uit het hele land komen mensen voor hypnotherapie en spirituele begeleiding naar haar praktijk GNOSIS in Cwartier. Ieder met zijn eigen verhaal. Myrthe werkt niet volgens strakke protocollen. “Om iemand écht te kunnen helpen, moet je als therapeut ook buiten de lijntjes durven kleuren.”
Ook Jeroen neemt tijdens zijn therapeutische sessies vaak een andere afslag. “Niet de protocollen, maar de persoon die voor mij zit, is leidend. Ik wil mensen helpen, zonder hun persoonlijke waarheid geweld aan te doen. Daar ligt mijn passie. Ik ben op de eerste plaats hulpverlener, daarna pas ondernemer.”
Sleutel gevonden
Ook binnen de reguliere gezondheidszorg, waar de wachtlijsten vaak lang zijn, groeit het vertrouwen in alternatieve therapieën, merkt Jeroen. “Ik word steeds vaker gebeld door huisartsen en psychologen.” Ook Myrthe ervaart dat de vooroordelen over de alternatieve geneeskunst langzaam beginnen af te brokkelen. “Er is nog zoveel dat we niet weten. Laatst kwam er een meisje met een eetstoornis in mijn praktijk. Ze had van alles geprobeerd, zonder resultaat. Geloof het of niet, maar in één hypnosesessie had ik de sleutel gevonden.”