Hoe je een crisis in de kiem smoort

Bedreigingen ombuigen in kansen: stage designer Rudi van de Schoor (31) is er een meester in. Toen in maart 2020 het coronavirus uitbrak, toonde de eigenaar van Drawmore – kasbewoner bij Perron C – zijn ware aard. Opgeven? No way.

The sky was the limit, niets of niemand kon hem stoppen. In 2017, amper twee jaar na zijn vliegende start als ondernemer, ontwierp Rudi al het podium voor het verjaardagsoptreden van Afrojack in Ahoy. In februari 2020 nam de jonge Nederweertenaar met zijn bedrijf Drawmore zijn intrek in Cwartier. Het gaspedaal vol ingetrapt, de agenda gevuld met ontwerpopdrachten voor toonaangevende dancefestivals. Vanuit zijn kantoorkas bij Perron C zou hij de wereld gaan veroveren.

En toen kwam COVID-19. Festivals werden geannuleerd of opgeschort. Rudi zag zijn agenda leger en leger worden. Zijn verwachte jaarinkomen verdampte, niets was meer zeker. Een week had de creatieve geest nodig om de paniek de baas te worden, toen schakelde hij naar de volgende versnelling. “Ik ben ondernemer geworden om te ondernemen. Dat zit er van nature in. Van huis uit heb ik meegekregen dat succes niet komt aanwaaien. Je moet hard werken voor je geld. En als het tegenzit nóg harder.”

Horizon verbreden

Dat is precies wat Rudi deed. Toen zijn opdrachten voor de evenementenbranche in het water vielen, verlegde hij zijn vizier. Om zijn inkomen veilig te stellen, ging de bevlogen stage designer terug naar de basis, het grafisch ontwerp. Rudi ontwikkelde nieuwe huisstijlen voor bedrijven en maakte van de ‘coronanood’ een deugd door voor een horecabedrijf de anderhalve meter inrichting te verzorgen. “Daarnaast heb ik de coronatijd volop gebruikt om te netwerken en na te denken over waar ik met mijn bedrijf naar toe wil. Dat heeft me tot het inzicht gebracht dat ik de risico’s beter kan spreiden door mijn horizon te verbreden. Niet alleen de evenementenbranche heeft thematische decors en podia nodig. Met mijn thematische ontwerpen kan ik voor de hele vrijetijdssector het verschil maken. Denk aan de pretpark branche, de retail, grote tv-shows en sportevenementen. Na een aantal zeer leuke gesprekken beginnen nu voorzichtig de eerste opdrachten binnen te komen.”

Terugkijkend heeft corona hem veel positiefs gebracht. “Het heeft tijd en ruimte in mijn hoofd vrijgemaakt om de koers te bepalen. Zeker in die eerste, onzekere periode heb ik veel gehad aan mijn collega-ondernemers van Perron C. Bij hen vond ik niet alleen een luisterend oor, maar ook een sparringpartner en een netwerk. Dat was fijn en waardevol”, vertelt de ontwerper die al zijn hele leven tekent en in 2015 van zijn hobby zijn beroep maakte.

Architect van het feest

Hij kijkt reikhalzend uit naar het moment dat alle seinen in de evenementenwereld definitief op groen gaan. “Ondernemen voelt nu nog als fietsen met de rem erop”, zegt hij. “Ik mag schetsen maken, maar ze nog niet uitwerken. Terwijl dat juist het mooiste is, dat hele proces. Van een idee in je hoofd naar een allesomvattend ontwerp in 3D. Uiteindelijk sta je dan in een vol stadion. Omringd door duizenden mensen die los gaan voor een decor dat jij vanachter je bureau hebt ontworpen. Als stage designer ben je de architect van het feestje. Dat went nooit, dat is zó tof.”