Levens verlengen als passie - Cwartier Magazine 3-1

Levens verlengen als passie

Ontmoet onze circulaire makers: Anton, Serkan en Luuk

De wegwerpcultuur heeft haar langste tijd gehad, recyclen is de nieuwe norm. Cwartiermakers Anton van den Hoogen, Serkan Altun en Luuk Lammers hebben er hun beroepvan gemaakt. Deze ondernemers werken alle drie met hun handen om kapotte of afgedankte gebruiksartikelen een nieuw leven te geven.

‘Made with wrath’ staat er op de website van Ledgebound, het bedrijf van kleermaker Luuk Lammers (25). In goed Nederlands: ‘Gecreëerd vanuit woede’. De punkachtige kledingstukken die de jonge modeontwerper vervaardigt uit oude legerkleren en hoogwaardige stofresten, vormen een aanklacht tegen het huidige systeem: de consumptiemaatschappij en de wegwerpcultuur waarin we leven. “Maar gelukkig word ik niet alleen door boosheid en frustratie gedreven.

Kleding maken is op de eerste plaats mijn passie. Ik denk dat mijn moeder me als kind heeft aangestoken. Zij naaide zelf de carnavalskostuums. Ik vind het heerlijk, het maken geeft rust in m’n hoofd”, vertelt de Weertenaar die in juni 2021 met zijn naaiatelier zijn intrek nam bij Cwartier. Hij voelt zich thuis in het oude stadhuis dat zelf ook een nieuw leven kreeg. Midden in de stad, betaalbaar, met flexibel contract en 24 uur per dag toegankelijk.

Kleding is voor Luuk meer dan een gebruiksartikel. Omdat elk mens uniek is, zijn de kleren die hij ontwerpt one of a kind. Duurzame, op maat gemaakte kunstwerkjes. “De klanten die naar mij komen – de meesten zijn twintigers – zien kleding als een investering. Kleren moeten niet alleen bij hen passen, maar ook lang meegaan”, zegt de jonge Cwartiermaker die alle stof die hij koopt of inzamelt bij warenhuizen helemaal opgebruikt. “Met de snippers die overblijven, vul ik de knuffels en kussens die ik zelf maak.”

Bloedverwanten

De cirkel rond Collega-ondernemers Anton en Carmen van den Hoogen waren al duurzaam bezig toen nog vrijwel niemand wist wat duurzaamheid betekende. Sinds 1997 onderhoudt en repareert dit echtpaar de koffie- en espressomachines van Jura. Eerst vanuit hun (voormalige) kookwinkel Julienne in Maastricht, tegenwoordig in Cwartier met hun bedrijf Julienne Repair & Maintenance.

“Onze klanten zijn gehecht aan hun koffiezetapparaat”, zo begint Anton (70) zijn verhaal. “Van heinde en verre komen ze naar Cwartier om hun machine te laten repareren. Sommigen zijn zelfs al vijf of zes keer bij ons geweest. Als het ‘beestje’ weer fris is, zet-ie weer heerlijke koffie. Zo blijft een apparaat vaak wel meer dan twintig jaar in de familie.” Zodra onderhoud of reparatie te duur wordt voor de klant, haalt hij de machine uit elkaar. “Onderdelen die nog in goede staat zijn en niet meer geleverd worden, gebruik ik weer om andere koffiemachines te repareren. Zo maken we de duurzame cirkel rond”, vertelt Anton.

Thuis in Gruitrode (bij Bree) sleutelt hij vrolijk verder, aan oldtimers en motoren. “Dingen maken die kapot zijn gegaan, daar word ik blij van. Dat het ook nog eens goed is voor de aarde is een mooie bijkomstigheid.”

Het bewustzijn groeit

Ook Cwartiermaker Serkan Altun (41) heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Vijftien jaar geleden – het begrip ‘circulair ondernemen’ bestond niet eens – besloot deze Weertenaar om van recyclen zijn verdienmodel te maken. “Mijn iPhone ging kapot en het irriteerde me mateloos dat ik ‘m niet gerepareerd kreeg.” Zo begon het: iPhone Reparatie Weert.

Naast smartphones, repareert Serkan tablets, laptops en moederborden. “Ik merk dat het bewustzijn over duurzaamheid groeit. In plaats van meteen naar de winkel te rennen voor een nieuw toestel, kiezen steeds meer mensen voor reparatie. Denk aan een nieuw scherm of een nieuwe batterij. Als repareren niet meer mogelijk is, stel ik de data veilig en zet ik alles over naar een nieuw apparaat. Mensen kunnen niet meer zonder smartphone, hun hele leven zit erin. Hoe ver dat gaat, werd duidelijk in de coronatijd. Zonder telefoon konden ze niet bij hun QR-code en hadden ze ook geen toegang tot een belangrijk deel van het openbare leven.”

Levens verlengen als passie - Cwartier Magazine 3