Liever geluk dan gelijk

In gesprek met… Lex! Legal Solutions

Lex! Legal Solutions staat mensen en bedrijven bij met juridisch advies en advocatuur op het gebied van arbeidsrecht. Maaike Terhorst startte in 2009 voor zichzelf. Eerst samen met een vrouwelijke partner en sinds 2014 deelt ze het kantoor met haar levenspartner Lex. In 2020 kozen ze voor vestiging in Cwartier. Wat is hun verhaal? Hoe gingen ze om met tegenslag en wat maakte hen sterker?

In volle vaart op de rem

We schrijven het jaar 2000. Lex en Maaike leven in de hoogste versnelling. Lex werkt als jonge vastgoedadvocaat in Eindhoven, is docent en publiceert artikelen in vakbladen. Maaike werkt bij een snel groeiend Limburgs advocatenkantoor. In 2011, als Lex partner is bij een nichekantoor in vastgoedadvocatuur, eist het snelle leven zijn tol. Hij komt met een zware burn-out thuis te zitten. Maaike is dan inmiddels als advocaat voor zichzelf begonnen om haar werk te kunnen combineren met het gezin. Ineens is ze kostwinner.

Slaapapneu

Lex: “Ik was op. Totaal leeg. Niet aan de grond, maar eronder. Zo voelde het. Na onderzoek bleek ik ernstige slaapapneu te hebben. Tijdens mijn slaap stopte mijn ademhaling vaak en langdurig, soms wel langer dan een minuut. Mijn lijf kreeg daar een enorme optater van. Als dat gebeurt, gaan namelijk alle alarmbellen in je lijf af, omdat het lijkt alsof je stikt. Ik was zowel fysiek als mentaal helemaal op en kon mijn werk niet meer uitvoeren.” Er volgen pittige jaren waarin Lex en Maaike samen een nieuwe weg zoeken en vinden. Maaike’s kantoor floreert, Lex wordt huisvader en werkt aan zijn herstel. Inmiddels heeft Lex een slaapmasker waardoor hij weer goed slaapt. Maar de weg terug is lang. Lex: “Ik zit nog steeds in het proces van beter worden. Gelukkig ben ik wel weer terug als advocaat en alweer zeven jaar met veel plezier actief in het arbeidsrecht. Dat geeft ook energie!”

Minder materie, meer tijd met dierbaren

Maaike: “Het was heel moeilijk om Lex zo te zien worstelen. Maar het proces heeft ons ook veel gebracht. Bijvoorbeeld dat Lex de kinderen veel meer heeft kunnen zien. In het drukke leven dat hij leidde was daar nauwelijks ruimte voor. Onze kinderen zijn nu 18 en 13 jaar en we zijn heel trots op ons gezin.” Lex: “Met minder materie, maar meer tijd om samen te leven. Daar ben ik oprecht dankbaar voor. Ook heeft het onze visie op ons vak veranderd. We kunnen ons beter inleven in situaties, kijken naar de verschillende belangen en zoeken naar duurzame oplossingen. Soms moet je zeggen: liever geluk dan gelijk.”

Leuk om te weten!
Misschien denk je dat de naam van het kantoor van Lex komt, maar Lex! is Latijns voor ‘wet’ of ‘recht’. De naam werd bedacht vóórdat Lex bij het kantoor kwam. Maaike: “Het is mooi dat de twee betekenissen nu samenkomen!”

Een mooi verhaal over mediation, sinaasappels en oplossingen

Twee partijen ruziën om de laatste kist sinaasappels op een markt. Er ontstaat een conflictsituatie en de prijs van de sinaasappels schiet omhoog. Het resultaat? Twee verliezers. De een heeft een te hoge prijs betaald, de ander heeft geen sinaasappels. Als de kopers met elkaar in gesprek waren gegaan, hadden ze samen een goede deal kunnen sluiten. De ene sinaasappelkoper had namelijk alleen het sap nodig, de ander alleen de schil.