Ondernemen wordt veel leuker met een knipoog - Cwartier Magazine 3

Ondernemen wordt veel leuker met een knipoog

Ondernemen wordt veel leuker met een knipoog - Cwartier Magazine 3-1

Beter een goede buur dan een verre vriend, zegt het spreekwoord. Makelaar en taxateur Lex Schreven, financieel adviseur Marc Op ’t Roodt en vormgever Kristiaan Litjens vinden elkaar moeiteloos op de derde etage van Cwartier. De Weerter ondernemers helpen en versterken elkaar, maar maken samen ook ruimte voor ontspanning. Een vette knipoog die het werkzame leven relativeert en het creatieve brein van nieuwe energie voorziet.

De deuren van hun kantoor staan bijna altijd open. Ondernemen is voor hen namelijk een sociale bezigheid. Tussen het werk door moet er ruimte zijn voor een praatje. Een dolletje. Een broodje in de stad of een pilsje op het balkon om het weekend in te luiden. “Jiskefet 2.0”, zo noemen de buurmannen hun kantoorhumor bij Cwartier. Als Lex om negen uur ’s ochtends binnenkomt, roept Marc: “Goedemiddag Lex”. En als Marc op maandagmiddag om drie uur naar een afspraak gaat, dan wenst Lex hem al een fijn weekend toe.

Bloedverwanten

Lex Schreven, Marc op ’t Roodt en Kristiaan Litjens behoren tot dezelfde bloedgroep. Rond de lange tafel op het dakterras zitten drie jonge ondernemers uit Weert. Commerciële dienstverleners, geworteld in deze Midden-Limburgse regio. Ze kennen elkaar al jaren. “We komen elkaar tegen op feestjes, zijn onderdeel van dezelfde gemeenschap. Dat schept een band en zorgt ervoor dat je op maandagochtend altijd wel iets te bespreken hebt”, vertelt financieel adviseur Marc van Financieel Fit.

Ook zakelijk kruisen hun wegen elkaar regelmatig. Marc laat zijn promotiemateriaal bijvoorbeeld ontwerpen en produceren door buurman Kristiaan van Litjens Vormgeving. Het meest intensief werkt hij samen met zijn overbuurman Lex, eigenaar van Koopklik Makelaardij & Taxaties. Hun vakgebieden sluiten feilloos op elkaar aan. Geïnteresseerde kopers die hun financiële mogelijkheden in kaart willen brengen, verwijst Lex voor een hypotheekgesprek naar Marc. Omgekeerd brengt de financieel adviseur klanten die hun woning willen verkopen voor een taxatie in contact met Lex. “Eigenlijk mogen we wel stellen dat Lex zijn bestaansrecht aan mij te danken heeft”, zegt Marc met een stalen glimlach, om vervolgens in lachen uit te barsten. Dan serieus: “Nee joh, we werken gewoon heel fijn samen. We hebben ieder ons eigen bedrijf, maar zijn toch een soort van collega’s.”

Leermeester Herman

De drie ondernemers zijn het er roerend over eens: om goed te kunnen samenwerken moet je het goed met elkaar kunnen vinden. Ontwerper Kristiaan leerde van zijn vader Herman, oprichter van (Herman) Litjens Vormgeving en nog bijna dagelijks bij Cwartier te vinden, hoe belangrijk het is om op tijd afleiding te zoeken. “Ontspanning bevordert de prestatie”, zo luidt het motto van de leermeester dat door de overige Cwartiermakers op de gang wordt omarmd. Marc geniet intens van zijn gesprekken met Herman die jonge entrepreneurs met raad en daad bijstaat. “Hij herkent in ons de startende ondernemer die hij zelf ooit was en weet als geen ander hoe het is om je eigen bedrijf te runnen.”

Plezier en saamhorigheid

Naast nieuwe business levert ondernemen in Cwartier iets op wat het leven nog veel meer waarde geeft: een gevoel van plezier en saamhorigheid. Lex voelt zich er kind aan huis. “Het mooie is dat er voor de huurders van alles wordt georganiseerd. Denk aan een gezamenlijke barbecue of Cwartierpop. Op die manier ontmoet je ook weer ondernemers van andere verdiepingen en uit verschillende branches. Het stadhuis van vroeger is een gemeenschapshuis geworden. “Klopt”, zegt Marc. “Ik ga tegenwoordig ook bij Cwartier naar de kapper. Het mooie is dat ik nu niet meer hoef te wachten. Ik kan gewoon doorwerken. Zodra ik aan de beurt ben, word ik gebeld.”

Ondernemen wordt veel leuker met een knipoog - Cwartier Magazine 3-3