Over girlpower gesproken

Toen Covid-19 het openbare leven lamlegde, boorden Susan, Aniek en Wendy nieuwe energiebronnen aan. In het hoofd van deze drie ondernemers, die op de begane grond van Cwartier in één grote shop hun eigen toko runnen, werd het nooit crisis.

Het is maart 2020. Terwijl het coronavirus Weert in een spookstad heeft veranderd, steken in het oude stadhuis drie dames de koppen bij elkaar. Susan Swinkels (WarenHuis conceptstore), Aniek van Haperen (Rewear store) en Wendy Driessens (Tostibar Dikke Mik). Drie ondernemers in één shop. Wendy heeft haar tostibar op last van de overheid dan al moeten sluiten. Susan en Aniek besluiten zelf hun winkels te sluiten en te starten met een verbouwing die al langer op de rol stond. WarenHuis wordt opnieuw ingericht, Rewear store uitgebreid en de tostibar op één plek geconcentreerd. Buiten op de deur hangt een briefje: ‘Mocht je iets nodig hebben, klop gerust aan.’

En réken maar dat er wordt geklopt. Susan glundert: “Ook tijdens de verbouwing wisten klanten WarenHuis te vinden. Mensen kochten speciale kaarten, lp’s of andere producten die door creatieve ondernemers uit deze regio zijn gemaakt en hier in WarenHuis te koop worden aangeboden. Later, toen de winkel dicht moest, ben ik bestellingen gaan bezorgen. Op de fi ets en zelfs door de regen. Ik vond het heerlijk. Dat persoonlijke contact. De waardering van klanten, die er bewust voor kozen om lokaal te kopen, gaf me heel veel energie. Vooral in de cadeaumaand december, normaal gesproken een toptijd voor alle deelnemers van WarenHuis, was de steun fantastisch. Ik wilde door, niet alleen voor mezelf, maar vooral voor de ruim dertig lokale ondernemers die hun producten bij mij in de winkel hebben liggen. Elke dag was ik bezig om het assortiment via sociale media onder de aandacht te brengen.”

Ook Aniek zat niet stil. In de tweede coronagolf, toen haar Rewear store maandenlang dicht was, zette ze een webshop op zodat haar vrouwelijke klanten vanuit thuis toch hun tweedehandskleding konden kopen uit haar winkel. Een enorme klus. Op dit moment is de webshop nog steeds actief. Hier vind je een heel klein gedeelte van de collectie online.

Collega Wendy van Dikke Mik bakte ‘afhaalworstenbroodjes’. “Dat liep echt als een trein. In de eerste coronagolf, toen het virus nog nieuw was, heb ik vooral mijn hoofd leeggemaakt. Ik heb heel veel gewandeld, gelezen en ons huis van boven tot onder opgeruimd. Toch ging ik ook bijna elke dag even naar Cwartier. Gewoon een beetje pongelen of even mijn frustratie delen met de andere dames. Dat was echt fijn, dat is het voordeel als je met z’n drieën in dezelfde winkel staat”, vertelt Wendy die haar diensten in deze tijd waarin veel mensen thuiswerken heeft uitgebreid met een bezorgservice.

Sinds afgelopen zomer runnen Susan en Aniek samen de receptie van Cwartier. Ze verzamelen de post, nemen pakketjes aan en laten bezoekers binnen. Susan: “Omdat we vrij ruime openingstijden hebben met onze winkels, valt dit werk prima te combineren. Daarbij biedt het ons de mogelijkheid om de andere huurders van Cwartier beter te leren kennen. Dat is erg leuk.”