Sportschool voor de geest

De helft van zijn leven stond Marcello aan de andere kant van de streep. Verslaafd aan drank en drugs leefde hij op straat. Nu is hij 19 jaar clean en vormen zijn levenslessen het gereedschap om anderen te helpen. In september 2021 startte hij, in samenwerking met Wonen Limburg, een Overwegingsgroep in Cwartier. ‘Hier leer je stapsgewijs léven in plaats van overleven.’

De groep is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan nieuw houvast. Marcello: “Bijvoorbeeld als je eenzaam of depressief bent, als je iets heftigs hebt meegemaakt of als je op een wachtlijst staat voor psychosociale hulp of een afkickkliniek. Iedereen is welkom. Ook als je gewoon nieuwsgierig bent of wilt weten of het iets is voor iemand in je nabijheid.” De groep bestaat uit maximaal vijftien personen. Marcello zette de afgelopen jaren al meerdere groepen op, samen met woningcorporaties en andere instanties. “Ik spreek de taal van de straat én van de professional. Ik de-escaleer en bouw samen met de groep een veilige omgeving om opnieuw te beginnen.”

Geen geitenwollensokkengedoe

Hoe ze te werk gaan? Marcello: “Het is heel laagdrempelig. We gaan aan de slag met wat er nu is. Hoe was jouw week? Geen geitenwollensokkengedoe, maar wel heel bewust contact maken en luisteren naar elkaar. Veel mensen die in de problemen zitten, zijn eenzaam. De Overwegingsgroep is een nieuw sociaal netwerk waarin je kunt oefenen. We leren openlijk praten, niet oordelen, nieuwe keuzes maken, inleven in een ander en elkaar helpen. Kleine stapjes zijn het, op weg naar nieuw burgerschap. Wat je vertelt blijft in de groep en centraal staat het kijken naar je eigen mogelijkheden. Geef een mens vis en hij heeft te eten. Leer hem vissen en hij heeft nooit meer honger.”

Keerpunt

“Eigenlijk leer je een nieuwe taal”, vervolgt Marcello. “Toen ik op mijn dieptepunt was, kwam ik zelf een ervaringswerker tegen. Hij zei: “gebruik vandaag geen drank en drugs en kom morgen terug”. Ik was welkom. Geen ingewikkelde dossiers, geen labels, geen hoge verwachtingen, maar elke dag een kleine stap vooruit. Het was mijn redding. In de groep waar ik aan deelnam, zat ook een advocaat. En ik maar denken dat ik te dom was om de juiste keuzes te maken. Het heeft helemaal niets met intelligentie te maken, meer met vertrouwen. Door al mijn ervaringen was ik dat kwijt, als ik het al ooit had gehad. In de eerste plaats moet je vertrouwen op jezelf.”

Voorbij de labels

Marcello noemt zichzelf geen hulpverlener maar een hoopverlener. “Als het slecht met je gaat, passen er gegarandeerd meerdere zorgdiagnoses bij je. Natuurlijk is het belangrijk dat je dan met professionals aan de slag gaat. Maar er is zoveel meer dan je label. Wij kijken naar de mens erachter, die gewoon wil (leren) leven. De kracht van herstel zit in het continu bewust blijven van je gevoelens, je keuzes en je valkuilen. In dat opzicht moet je je geest blijven trainen. De Overwegingsgroep is de sportschool voor je geest.”

De Overwegingsgroep

Iedere woensdagavond van 19.00 – 21.00 uur in Cwartier (Beekstraat 54, Weert). Je kunt gewoon binnenlopen of vooraf contact opnemen met Marcello op 06 – 83264409.