Zo maak je impact, als ondernemer en mens - Cwartier Magazine 3-1

Zó maak je impact, als ondernemer en mens

Cwartiermakers Thijs en Linda laten zien dat duurzaamheid loont

Kun je als ondernemer je brood verdienen door je in te spannen voor een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen? Jazeker kan dat. Cwartiermakers Thijs Mackus (43) van Reconnect & Co en Linda de Veld (56) van Enerparking laten zien dat duurzaamheid in alle opzichten loont.

“Elke nieuwe brug, viaduct, parkeergarage, woonwijk of bedrijventerrein is een kans om Nederland mooier en duurzamer te maken”, zo luidt het credo van Thijs Mackus. Met zijn bedrijf Reconnect & Co werkt hij samen met overheden en bedrijven aan een nieuwe, gezonde balans in de infrasector. Om het verstoorde evenwicht tussen mens en aarde te herstellen zijn ingrijpende maatregelen nodig. “Circulaire oplossingen met impact”, zo noemt Thijs het zelf.

Zo maak je impact, als ondernemer en mens - Cwartier Magazine 3-3

De meeste winst is volgens hem te behalen door het gebruik van natuurlijke materialen en hergebruik van oude grondstoffen. “Maar ook op het gebied van natuur en energie zoeken we naar slimme, duurzame oplossingen die de transitie versnellen. Bijvoorbeeld door groen en zonne-energie in bestaande constructies te integreren. Waarom zou je een nieuw zonnepark aanleggen als je de panelen ook in een brug of viaduct kunt integreren? En op daken of gevels groenvoorzieningen kunt verwerken? Het uitgangspunt bij onze infraprojecten is dat we zo min mogelijk beslag leggen op de aarde.”

De oplossing is dichtbij

Voor sommige circulaire oplossingen hoeft Thijs niet ver te zoeken. Sterker nog: ze liggen hem op de derde verdieping in Cwartier voor het grijpen. In de vleugel naast hem, aan het einde van de gang, zit Linda de Veld van Enerparking. Dit ingenieursbureau ontwerpt en ontwikkelt speciale, waterdichte overkappingen met zonne-energie voor onder meer parkeerterreinen, fietsenstallingen en speeltuinen. “Als je een parking met zonnepanelen overkapt, wek je niet alleen schone energie op, maar creëer je ook een ruimte die je een nieuwe bestemming kunt geven. Denk aan een overdekt marktplein of een kerstmarkt in de winter.

Zo maak je impact, als ondernemer en mens - Cwartier Magazine 3-4

Impact maken

De twee Cwartiermakers hebben niet alleen in hun werk oog voor een schonere wereld. Linda rijdt privé bijvoorbeeld elektrisch, kijkt in de winkel kritisch naar wat ze koopt en gebruikt zo min mogelijk plastic. Thijs heeft duurzaamheid in z’n hele leven geïntegreerd. Ruim zeven jaar geleden bouwden hij en zijn vriendin Loes hun eigen houtskeletbouw woning op Laarveld. “Dat vormde de trigger om ons hele leven duurzaam in te richten. We gaan op vakantie met de fiets of trein en runnen samen met andere inwoners een biologische herenboerderij. “Het werkt verslavend: niet alleen in mijn werk, maar ook ik mijn privéleven probeer ik impact te maken. Ik heb maar één leven, de dingen die ik daarin doe probeer ik betekenis te geven. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor onze kinderen en de generaties na hen.”

Door diezelfde duurzame bril kijken de twee Cwartiermakers ook naar de toekomst van het oude stadhuis. Thijs: “Kijkend naar de klimaatopdracht waar we met z’n allen voor staan, is het niet meer van deze tijd om dit gebouw af te breken. Dat valt niet meer uit te leggen, dan ga je heel veel materialen zomaar weggooien. De uitdaging is juist om dit gebouw een toekomstvaste bestemming te geven, bijvoorbeeld door groene gevels in de constructie te integreren.” “Of door het dak en de parkeerplaatsen te bekleden met zonnepanelen”, zo vult Linda aan.

Zo maak je impact, als ondernemer en mens - Cwartier Magazine 3-2