Zo sterk kan zacht zijn

De afgelopen twee jaar waren op z’n zachtst gezegd uitdagend. Zo’n woord dat als het goed met je gaat een positieve lading heeft. Uitdagingen, daar kies je voor en die pak je met beide handen aan. Maar COVID-19 overviel ons en er was weinig te kiezen. Er was wel veel aan te pakken. En dat werd massaal gedaan. Met zorgverleners als absolute helden voorop. Ook waren er kleine lokale initiatieven: de één deed boodschappen voor de buren, de ander organiseerde een balkonconcert. De ellende bracht ook mooie dingen voort.

Als je dit magazine leest, is de situatie hopelijk rooskleuriger. Zijn er veel lege bedden in de ziekenhuizen en wordt er weer gedanst op festivals. Maar zeker weten doen we dat niet. Het leven is onzeker. Hoe ga je daarmee om? Hoe kun je met volle teugen leven, ondanks verlies, tegenslag en angst?

“Mensen worden vaak weerbaarder als ze inzien dat ze het heft in eigen handen kunnen nemen”, vertelt Cilla Ezerman van Bijstand naar Werk, gevestigd in Cwartier. “Je hebt lang niet alles zelf in de hand, dat moeten we accepteren. Maar wàt je in de hand hebt, daarvoor moet je zelf in actie komen. Gewoon dóen, twijfelen kan achteraf ook.”

Het helpt in ieder geval om aan je eigen gezondheid te werken – dat weten we allemaal. Genoeg bewegen, veel groenten eten en je mentale gesteldheid positief fit houden. Daar word je weerbaarder van. Een open deur misschien, maar in onze westerse wereld met 101 verleidingen is het een enorme uitdaging om gezonde keuzes te maken en het evenwicht te bewaren.

Veel mensen kampen met stress en burn-out. En er zijn veel echtscheidingen, weet Ruud Jansen, directeur en ouderschapsbemiddelaar van het aXiehuis. Het aXiehuis ondersteunt ouders en kinderen in conflictsituaties. Ruud: “Bij (v) echtscheidingen is er altijd pijn. Wij proberen het conflict te doorbreken, onder andere door het verschil te laten zien tussen pijn en lijden. Pijn overkomt je, lijden is een keuze. Klinkt eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Pas als je de pijn toelaat en onder ogen komt, kun je nieuwe keuzes maken.”

“Toch gebruiken we ook veel humor in ons werk”, vervolgt Ruud. “Het is vaak al zwaar genoeg. Humor helpt om even wat lichter naar de situatie te kijken – niet om het weg te moffelen, maar de afstand die humor brengt, maakt je veerkrachtiger.”

Een interessant woord; veer-kracht. Als synoniem voor wendbaar, maar ook iets heel zachts en licht – een veer – en toch krachtig. Zo zijn weerbaarheid en veerkracht twee kanten van dezelfde medaille. Het   n kan niet zonder het ander. Zoals de nacht niet zonder de dag kan, Peppi niet zonder Kokki en yin niet zonder yang.

In Cwartier zijn diverse organisaties actief die je kunnen helpen als het tegenzit. Zoals Punt Welzijn, PSW, Virtus, Platform Sociale Zekerheid, 2-act.nu, SUN Weert, Bijstand naar Werk, het aXiehuis en Vincent van Gogh. Bekijk hier alle Cwartiermakers.